Välj hälsosamt av kärlek till dig själv!

Planera maten

Det är återigen söndag – jag är dock lite dagvild efter att ha varit på semester och kom hem igår. Satt och kollade lite på colin men nu är det tillbaka till vardag och ordning och reda haha.  Idag pratar jag om varför jag tror att man måste välja hälsosamt av kärlek till sig själv och inte för att straffa sig själv eller sin kropp, för jag tror att det blir svårt att få en hållbar livsstil då.

Söndagar kan för många vara en dag för planering inför veckan som kommer, olika saker och ting som ska göras. Något som jag tycker kan vara bra att planera och som jag tror skulle underlätta för många är att planera veckans mat. Vet man vad man ska äta varje dag under veckan så minskar man risken att man beställer hem pizza eller slänger ihop snabbmakaroner och frysta köttbullar – det är såklart okej att äta det ibland, men inte flera dagar i veckan varje vecka om man vill äta bra mat.

Planera innan hungern slår till

De flesta människor har ju ändå ett relativt hektiskt liv där man kommer hem rätt sent från jobb och har man barn så ska de hämtas från förskola/skola och det är så lätt att man står där kl 17.30 och är så hungrig och trött att man inte orkar tänka ut någonting att äta och då blir det ofta något snabbt, enkelt och kanske inte heller så hälsosamt eftersom det är lätt att bli sugen på onyttigt när man är trött och väldigt hungrig. Vet man då redan vad man ska äta och har alla ingredienser hemma så är det enklare att hålla sig till planen och faktiskt laga den maten – i alla fall jag upplever det många gånger som att det är jobbigast att komma på vad man ska äta och inte själva tillagandet av maten.

Förbered det som går att förbereda

Vet man med sig att man har extremt ont om tid och att hela familjer brukar vara superduper hungrig direkt när alla kommer innanför dörren så kan det även underlätta om man har förberett en del saker. Till exempel kan man koka mycket ris/bulgur/quinoa redan på söndag kväll eller på måndagen som sedan går att värma av flera gånger under veckan. Man kan också steka mycket köttfärs som sedan kan bli en bas för olika maträtter, exempelvis köttfärs men stekt ris och grönsaker, texmexsoppa, spagetti och köttfärssås. En del sallader, som exempelvis vitkålssallad går också bra att göra ett stort lass av som håller i flera dagar.

Hur mycket ska man planera?

Det beror så klart på hur mycket man känner att man behöver planera. Jag vet att när jag jobbade på förskolan och skulle iväg tidigt varje morgon så var jag tvungen att veta i alla fall kvällen innan vad jag skulle äta till frukost på morgonen, annars skulle jag hoppa över frukosten helt och hållet. Så kanske behöver en del planera alla måltider, frukost, lunch, middag och mellanmål medan för vissa räcker det med middag. Ett bra tips är ju ändå att göra en större portion av en del saker när man väl gör det – t.ex. koka ägg, koka många ägg på en gång de håller i kylskåpet i flera dagar.

Fixade ett nytt kreditkort

Skaffade nytt kreditkort

Behövde lite nya grejor till träningsrummet hemma så jag kan träna mer hemma i stället för på gymmet. Passade på att teckna mig för ett nytt kreditkort så jag kan dela upp betalningen på några månader. Smartare och lägre ränta än olika lån verkar det som eftersom jag bara behöver betala ränta tills jag betalat allt.

Kollade först med banken men sökte sen lite på nätet för att hitta rätt kreditkort för mig och jämförde flera olika kreditkort här. Perfekt att enkelt se vilket som är bäst och hittade dessutom ett kort helt utan avgifter till skillnad från det som banken erbjöd.

Genom att jämföra lägsta räntorna och avgifterna med olika bonusar och fördelar med kreditkort kom jag enkelt komma fram till vad som är bäst för just mig. Nätet är perfekt när man ska jämföra. Likaså när jag skulle köpa träningsprylar så jämförde jag och hittade billigaste priset.

Tillbaka till kreditkorten. Det finns uppenbarligen många alternativ på marknaden för kreditkort i Sverige. Ränta, villkor och avgifter är inte bara det som styr egenskaperna för diverse kreditkort utan även faktorer så som bonuspoäng, rabattklubbar, förmåner vid flygplatser och liknande att jämföra då det skiljer rätt mycket från ett kort till ett annat.

Banker och företag som erbjuder kreditkort

American Express, Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea är kanske de man först kommer att tänka på när man tänker kreditkort men faktum är att det finns många andra företag som erbjuder sina kunder kreditkort, eller betalkort med kredit. OKQ8, Forex, Statoil, IKEA och MQ är några exempel på företag som egentligen har en annan huvudverksamhet men som valt att även kunna erbjuda ett kreditkort som en kombinerad rabattklubb och kreditkälla åt kunden.

Men sen finns det också speciella kort som passar bäst för shopping eller uttag utomlands. En hel djungel det här men finns olika att välja på beroende på vad man ska ha korten till. Är du en person som ofta är ute på resande fot så finns det goda alternativ på kreditkort där du får förmånen att kunna få tillgång till uttag och avgift och växlingsavgift och med tillgång till så kallade flygplatslounges. På dessa platser kan du avskilt från de publika områdena avnjuta kaffe, frukt och en dagstidning i lugn och ro. Härligt att kunna njuta av detta! Tyvärr reser jag inte så mycket bara.

Å andra sidan kan man vara en person som handlar mycket åt gången. Då kan det vara desto smidigare med ett kort som har en försäkring för elektronik och vitvaror, för att ge ett par exempel. Just att kunna betala tillbaka när man vill är perfekt så behöver man inte betala ränta i onödan.

Kärlek till styrketräning

styrketräning är bra för kroppen

Jag och styrketräning har haft många vändor, både på gym och hemmaträning och ibland har jag övergett den för någon annan träningsform, men jag återvänder alltid till den. Jag älskar verkligen styrketräning! Eller framför allt så älskar jag det den gör med kroppen, de resultaten man får av den, precis som av hälsosam mat.

Jag har tränat mycket i många många år och för flera år sen gick jag på Sats i princip varje dag, men jag gick enbart på pass – men ändå är jag i så sjukt mycket bättre form nu när jag endast tränar cirka 3 gånger i veckan. Skulle vilja ha lite fler träningsredskap hemma men i så fall skulle jag behöva ta ett lån och det vill jag helst inte. Kollade lite på nätet och jämförde olika lån men känns inte bra att betala så mycket extra även om det kanske varit en bra investering för hälsan.

Styrketräning

Jag ska absolut inte säga att det är någon slags ovillkorlig kärlek till styrketräningen – det är många många dagar jag inte känner ett sug efter att gå i väg till gymmet och framför allt går det i perioder. Vissa perioder så är i princip varje pass en kamp för att verkligen ta mig iväg till träningen och ibland har jag perioder där det flyter på och jag verkligen längtar efter att gå dit!

Men framför allt så älskar jag känslan av att vara stark! Det går så himla gott för mitt psyke att känna mig stark – som att jag vet att jag klarar av i princip vad som helst! Självklart hänger ju inte det ihop på riktigt, man klarar ju inte av färre saker här i livet bara för att man inte styrketränar, men det är den känslan jag får. Plus att det är skönt att faktiskt klara av fysiska saker i vardagen utan problem, som att kånka på saker hit och dit och så vidare!

Och styrketräning är ju faktiskt en av de viktigaste faktorerna för att motverka benskörhet samt att har man lite muskler så är också risken mindre att man exempelvis bryter ett ben i någon kroppsdel om man halkar på en isfläck! Muskler ökar också förbränningen i kroppen vilket är bra för viktbalans och viktnedgång. Så det finns mycket positivt med styrketräning – och jag lovar, ni kommer inte att “bli för stora” det krävs sjukt mycket jobb för att bygga stora synliga muskler, speciellt för tjejer!

Sommarmat

grillspett är gott

Sommaren – eller egentligen alla ledigheten när vi avviker från våra rutiner – är en period som det är lätt att börja äta allt skräp som kommer i ens väg. Man kanske inte orkar laga middag på samma sätt som vanligt, eftersom man inte behöver ha med sig matlåda till lunchen på jobbet eller liknande. Men sommaren är faktiskt en period som det är väldigt enkelt att äta bra mat på, bara man kommer in i rätt rutin. Oftast så blir man inte lika hungrig när det är varmt ute, det är gott att äta kall mat på sommaren som man inte ens behöver tillaga och så finns det ju det underbara verktyget grillen! Allt blir gott på grillen, eller vad säger ni?

Grillspett

En maträtt som går att variera i all oändlighet och som också är ganska rolig att göra, det krävs lite pill men det här är ju något som till och med barnen kan hjälpa till med – låt de sätta ihop sina egna spett med deras favoritingredienser!

Förslag på grillspett:

Kalkonfilé – kokad sötpotatis – paprika

Lövbiff – champinjon – paprika – körsbärstomat

Zucchini – paprika – aubergine – champinjon

Köttfärsspett (blanda köttfärs, riven vitlök, salt, peppar och någon mer krydda om du vill och krama runt spetten)

Grillolja:

0,5 dl olivolja

0,5 dl soja

1 klyfta vitlök

chilipulver efter behag

Blanda ihop och pensla på spetten, köttbitarna kan med fördel marineras i oljan ett tag innan!

 

Kall potatissallad med varmrökt lax

Dela kokt kall färskpotatis (koka mycket potatis så har du alltid färdig i kylskåpet – kall potatis är förresten lite nyttigare än varmt också då den har lägre GI-värde) blanda med kokt sparris, sockerärtor, rödlök och olivolja. Krydda med örtsalt!

Servera med en färdigköpt varmrökt lax.

Enklare än så kan det nästan inte bli!

Välja hälsosamt på restaurang

Äta på restaurang

Äter du mycket på restaurang? Jag kan inte påstå att jag äter på restaurang speciellt ofta, men vi beställer hem mat lite då och då. Jag vet att åsikterna går isär lite när det gäller om man bör välja hälsosamt på restaurang precis som man gör hemma eller om man ska låta sig njuta och äta precis vad man vill när man äter ut. Jag tycker både och!

Frekvensen är avgörande

För det första spelar det så klart roll hur ofta du äter på restaurang. Är de flesta av dina måltider på restaurang? Ja då bör du nog tänka efter vad du väljer från menyn om du vill vara sjyst mot din kropp. Äter du ute flera gånger i veckan? Ja, då kanske du också behöver tänka på vad du väljer. Kroppen bryr sig såklart inte om du äter på restaurang eller hemma, så merparten av maten du äter bör vara bra mat för att din kropp ska må bra. Självklart kan man välja precis vad man vill ha ibland – men kanske inte varje måltid om restaurangbesöken är frekventa. Ja om inte det du verkligen vill ha är de hälsosamma alternativen. 😉

Äter du däremot på restaurang väldigt sällan? Kanske någon gång i månaden, ja då kanske du kan bry dig mindre om hur hälsosamt det du väljer är och helt enkelt ta precis det du vill ha.

Något jag tycker man bör ha i åtanke också om man äter på restaurang väldigt mycket är att det är svårt att veta exakt vad maten innehåller. Jag menar inte då att den innehåller något olämpligt eller farligt. Däremot är det svårt att veta mängden smör, salt, har de haft i socker och så vidare. Lagar man sin egen mat har man bra koll på vad den innehåller.

Är det värt det?

Nästa sak som jag tycker kan vara värt och fundera över är om det är värt det? Kommer du tycka att maten du väljer är tillräckligt god för att du ska känna dig nöjd efteråt? För att veta det här så gäller det att vi blir medvetna om våra känslor runt mat. Att vi börjar upptäcka mönster i vårt ätbeteende kopplat till våra känslor. Vi vet att pommes frites är gott, men hur brukar det kännas efter att vi har ätit dem? Vet du att du brukar känna dig så nöjd som du hoppades på när du tittade i menyn? Ja men välj då dem maten för bövelen! Vet du däremot att efteråt brukar du känna dig besviken? Prova något annat då.

En annan aspekt på om det är värt det eller ej är det fysiska måendet. Ska du äta på restaurang och sen gå ut på en teater – då kanske du inte ska välja en mat som du vet är god men som gör att du känner dig, svullen, trött och energilös av efteråt. Eller?

Så summan av kardemumman? Som vanligt så skulle jag absolut inte säga till någon exakt hur de ska göra. Vuxna människor får äta som de själva vill! Däremot vill jag väcka lite tanke att ibland kan de vara nyttigt att reflektera över de valen man faktiskt gör.

Tacksam över kroppen!

Kroppen

Nu är jag tillbaka i Sverige efter en vecka på Rhodos. Veckan har varit bra och bjudit på mycket bad i underbara Medelhavet och i pool så klart, god mat och annat turistande. Det har varit en bra semester men för en gång skull så känns det faktiskt inte jätte hemskt att åka hem – jag vet inte riktigt varför, men jag har en känsla av att det är för att jag faktiskt ser framemot hösten!

Det har varit sjukt varmt på Rhodos, runt 32 grader i skuggan varje dag och kvällarna/nätterna har väl varit runt 25 grader så att träna mitt på dagen har det inte varit frågan om. Men två morgonlöppass och lite träning har det blivit av och även om jag absolut inte är någon morgontränare så måste jag säga att jag är så fantastiskt tacksam över att ha en kropp som låter mig göra något sådant! Jag är en morgontrött människa av mig, men när jag väl kommer upp och ut på morgonen så är jag alltid glad över det för jag älskar att vara ute när städer börjar vakna till liv. Att då få löpa med det i kombination med Medelhavet som utsikt är verkligen en förmån!

Friday Feeeling

Yoga

En solig och skön fredag. Men det har inte blivit speciellt många knop gjorda här ändå. Jag vaknade lagom utvilad vid 9 och sen tog det ett tag innan det blev dags för frukost. Men jag har hunnit med ett yogapass, lite styrketräning och en lekplatspromenad med barnen och ikväll är planen att åka iväg och paddla lite SUP.

Man får ju passa på medan det är sol och varmt fortfarande, man vet aldrig hur länge det håller i sig och rätt som det är så är hösten här! Jag har dock en känsla av att Mälaren kommer kännas något kallare än vad Medelhavet gjorde. 😉

Helgen kommer bestå av födelsedagskalas imorgon men mer än så vet jag faktiskt inte! Men jag hoppas att helgen kommer att bjuda på sol och värme i alla fall, jag känner mig inte redo för något annat ännu. Nästa vecka kommer höstterminen att smygas igång, Barnen har inskolning på fritids och veckan efter det börjar skolan både för dem och för mig!

Hoppas på en bra helg!